Panouri fotovoltaice presurizate

panouri_fotovoltaiceDesi in mare parte principiul de functionare este relativ acelasi, panourile fotovoltaice sunt diferite si pot fi – in viitorul apropiat mult mai complexe decat ceea ce avem in prezent. De exemplu, in momentul de fata putem vorbi despre panouri fotovoltaice cu presurizate care folosesc tuburi superconductoare cu heat-pipe. Tuburile vidate superconductoare sunt cele mai eficiente dispozitive de captare a energiei solare datorita folosirii tehnologiei cu heat-pipe din cupru. Tuburile vidate capteaza radiatia solara si o transforma in energie termica, incalzind heatpipe-urile. Caldura este transmisa in capatul superior al hetpipe-ului, care incalzeste agentul termic. Agentul termic incalzit este circulat de pompa prin serpentina din interiorul rezervorului.

Apa rece preia caldura de la serpentina si poate fi folosita ca apa calda menajera sau aport la incalzire. Tuburile sunt realizate din sticla borosilicata de 3.3 mm grosime, rezistenta la socuri si au pereti dublii intre care se afla vid. Vidul are rol de izolator termic si de crestere a puterii de absorbtie a radiatiei solare. Panourile solare presurizate separate se pot monta atat pe o suprafata plana, cat si pe acoperisul casei, folosind panta acoperisului pentru a obtine o inclinatie de aproximativ 45 de grade necesara pentru ca razele sa pice perpendicular pe tuburi. Partea acoperisului, sau suprafata plana, unde se va monta panoul trebuie sa aiba o orientare sudica. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, soarele nu isi va trimite razele pe panou pe tot parcursul zilei. Daca orientarea este sud-estica, atunci soarele va bate mai mult dimineata si dupa-amiaza, iar daca orientarea este sud-vestica, soarele va bate mai mult dupa-amiaza si seara. In cazul montarii pe acoperis, fixarea se face prin intermediul unor talpi metalice, iar etansarea se face cu garnituri de cauciuc si silicon.

Avantajele folosirii panourilor presurizate separate fac referire la faptul ca acestea functioneaza indiferent de temperatura exterioara, chiar si iarna si ca tuburile vidate ofera performante bune si pe timp innorat, fiind capabile sa capteze radiatiile infrarosii care patrund prin nori.

FacebookGoogle+Twitter