Norme noi in legislatia bancara chineza

In viitorul apropiat, China va permite cetatenilor sai infiintarea de banci private ori alte institutii de profil financiare, care pot fi finantate pe baza de investiti si fonduri private. Guvernul chinez a facut acest surprinzator anunt dupa ce, in trecut, Consiliul de Stat a creat diverse politici in vederea sprijinirii restructurarii economice, pentru transformarea si modernizarea mediului privat.

Shanghai Securities News a declarat ca Comisia de Reglementare a Bancilor din China a cerut guvernelor provinciale sa dezvolte planuri pe termen lung pentru infiintarea de banci private si sa prezinte in avans planurile lor catre aceasta comisie. Una dintre numeroasele propuneri a fost facuta de catre o mica provincie aflata in estul Chinei care sugereaza crearea depozite minime de in valoare de 500.000 de yuani, echivalentul a 82.000 de dolari. Aceasta idee ar putea proteja integritatea depozitelor impotriva riscurilor mari, dar in acelasi timp poate si descuraja multe intreprinderi private sa isi deschida propriile lor banci.

Zhou Xiaochuan, guvernatorul Bancii Poporului din China, a declarat intr-un articol in Qiushi Journal, prin care face un apel la guvernul chinez sa relaxeze semnificativ restrictiile legislative privind investitiile private si care pot intra nemijlocit pe piata financiara, precum si un ajutor in vederea sprijinirii si crearii de banci private. El a subliniat si importanta unui sistem de viabil de asigurare a depozitelor bancare, in scopul de a crea un mediu concurential performant si echitabil pentru aceste institutii financiare.

Yang Tao, cercetator la Institutul de Finante si Banci de la Academia Chineza de Stiinte Sociale, a precizat: „In principiu, guvernul trebuie sa adopte un set de legi de dezvoltare si functionare a bancilor private: Insa, in ceea ce priveste proprietatea acestora, investitiile private vor detine o pondere mare in ceea ce priveste controlul bancilor, iar pentru managementul lor, institutiile financiare trebuie sa isi construiasca propriile lor structuri interne care sa le conduca si sa opereze independent, insa trebuie si sa isi asume toata responsabilitatea pentru profiturile ori pierderile suferite. Cu alte cuvinte, numai bancile avand capital si gestionare private sunt adevaratele bancil private”.

Din acest punct de vedere al definitiei date de Yang, procentul de banci private care pot aparea China este destul de limitat. In ciuda numerosilor ani de reforme care au fost orientate catre piata interna, numai China Minsheng Banking Corp poseda toate caracteristicile de baza necesare unei banci private. Chair mai mult de atat, doar un numar destul de mic de banci locale si comerciale aflate in mediul rural au control privat si sunt detasate de interventia administratiei locale.

FacebookGoogle+Twitter