Mita la vedere la Rosia Montana

rosia-montana-gold-corporation70 de milioane de dolari. Aceasta este suma pe care statul roman, prin Institutul National al Patrimonului urmeaza sa o primeasca de la Rosia Montana Gold Corporation daca lucrurile merg asa cum trebuie in cazul exploatarii. Despre un protocol secret existent intre RMGC si INP (care functioneaza in cadrul Ministerului Culturii) se stia de cativa ani, insa in toata aceasta perioada Ministerul Culturii a refuzat desecretizarea acestui document. Pana luni, 21 octombrie, cand conditiile contractului au iesit la lumina.

Rezumand la esential cele ce se mentioneaza in document putem spune ca Rosia Montana Gold Corporation promite, prin acest protocol, sa finanteze Institutul National al Patrimoniului cu suma de 70 de milioane de dolari, in transe, pentru lucrari de refacere a zonei in care va fi amplasata explotarea. Practic este vorba despre anuntarea unei intentii de a pune la dispozitie aceasta suma – ca si contributie financiara nerambursabila- cu care Ministerul Culturii si INP sa efectueze lucrari de restaurare, conservare si punere in valoare a unor monumente istorice. Desi datele si sumele exacte la care acestea ar urma sa fie platite nu sunt trecute in protocol, fiind necesara semnarea unui contract in acest sens, Protocolul mentioneaza clar “ca o premisa” intre parti, faptul ca acest angajament de finantare asumat de RMGC “este in mod fundamental corelat cu progresul RMGC in dezvoltarea proiectului in fazele de construire si de exploatare”. Deci, cum ar veni, Rosia Montana Gold Corporation promite statului roman niste bani, platibili daca si numai daca treburile sale vor merge mai departe in sensul dorit de ei, in fazele finale. Iar statul roman – prin Ministerul Culturii – intelege perfect obligatiile pe care le are prin acest protocol. Ca urmare, el si face un prim pas in acest sens, semnand avizul de “descarcare arheologica” (caci asa se numeste in termeni exacti) a muntelui Carnic, de altfel un monument istoric din zona Rosia Montana, si absolut intaplator, desigur… una dintre cele patru cariere pe care le implica proiectul Rosia Montana.

Sigur ca nu stim cat a costat exact acest prim pas, insa cu siguranta autoritatile de la acea vreme – caci structurile s-au schimbat de atunci – au incasat ceva din “contributia financiara” promisa…

 

FacebookGoogle+Twitter