Energie electrica gratuita cu panouri fotovoltaice

Intelegerea modului in care functioneaza un panou solar fotovoltaic este extrem de importanta daca ne gandim sa recurgem la astfel de instalatii cu panouri fotovoltaice. Modulul solar fotovoltaic este un sistem capabil sa capteze energia emisa de soare si sa o converteasca in curent electric continuu. Un sistem fotovoltaic cuprinde:

Un modul compus din celule fotovoltaice care transforma energia in tensiune electrica continua

Un sistem de montaj, numit in general sistem de integrare, care se monteaza pe acoperis si ancoreaza panoul fotovoltaic de cladirea pe care se monteaza.

Un sistem care stabileste o jonctiune etansa intre panou si restul acoperisului.

Acestora li se adauga echipamente electrice si mai ales un dispozitiv care transforma curentul continuu in curent alternativ si permite alimentarea casei sau retelei publice de distributie de electricitate.

Pretul pentru panourile solare fotovoltaice ramane inca mare, desi este in scadere fata de pretul initial, insa in mod cert este o investitie pentru viitor si este foarte rentabila din punct de vedere al eficientei energetice.

Celulele fotovoltaice sunt compusi electronici capabili sa produca electricitate pornind de la energia solara, datorita efectului fotovoltaic. Acest fenomen are la baza comportamentul materialelor semi-conductoare in contact cu razele solare.

Cand fotoniii din lumina soarelui intra in contact cu aceste materiale, transmit energia catre electronii din semi-conductori care genereaza apoi tensiune electrica. Materialul semi-conductor cel mai folosit in acest moment de catre producatorii de module fotovoltaice ramane siliciul.

In afara de panourile solare fotovoltaice cu ajutorul carora va puteti asigura gratuit energia electrica pentru uz casnic sau o puteti stoca in baterii, exista si panouri solare pentru apa calda si de asemenea panouri solare nepresurizate, care se utilizeaza de asemenea pentru producerea apei calde in perioada primavara-toamna si functioneaza pe principiul termosifonarii. De asemenea, panourile solare termice asigura incalzirea apei calde menajere si a apelor din piscine, dar sunt folosite si ca suport pentru incalzirea termica centrala a locuintei.

FacebookGoogle+Twitter