Ce este tehnologia cloud?

Chiar daca nu sunteti familiarizati cu tehnologia cloud, probabil ati auzit de ea in reclame sau in mass-media. Dar de ce este numita „cloud” = nor si ce este tehnologia cloud?  Pentru cei care nu sunt pasionati  de tehnica, totul suna vag si misterios.

Motivul pentru care e numit ”nor” are mai multe explicatii. Una dintre cele mai comune este faptul ca, cu ani in urma, internetul a fost reprezentat in diagrame ca un nor. Informatiile intrau intr-o parte si ieseau in cealalta. Ce s-a intamplat intre timp a avut de a face cu o retea foarte mare si complexa de servere, accesarea si distribuirea de informatii a devenit prea mare si complicata pentru a fi reprezentata, in orice fel de detalii, asa ca a fost pur si simplu arata ca un nor. Pentru utilizatorii finali, cum totul functiona nu era complet limpede sau important. Acesta era mare si in continua schimbare – la fel ca un nor.

Daca nu esti un tehnician adevarat, acesta e modul in care majoritatea dintre noi inca vedem internetul. Nu avem nevoie sa intelegem toate complicatiile. Vrem doar sa functioneze. Exista acum milioane de utilizatori de internet din intreaga lume cu acces la acest nor masiv de informatii, si aceste numere continua sa creasca. Pe masura ce internetul a devenit mai mare si mai accesibil, tehnologia din spatele lui a dus la noi moduri de a gandi despre stocarea datelor si de calcul.

In trecut, stocarea datelor a fost limitata la ceea ce o persoana a fost capabila sa stocheze pe computerul sau sau dispozitivele de stocare externe, care au variat de la un hard disk extern sau unitate pentru calculatoarele personale la camere pline cu servere pentru intreprinderile mari. Tot acest hardware poate fi costisitor si sa ocupe o multime de spatiu. In timp, hardware-ul se va uza sau va cadea in desuet, ceea ce inseamna alte costuri.

Cu evolutia, usurinta, fiabilitatea si viteza transferului electronic de date, ideea de stocare cloud s-a nascut. Acum este posibil pentru oricine, de la un utilizator individual calculator personal la o companie mare, sa transfere date si sa le depoziteze si asigure pe un set de servere la distanta. Pentru o taxa rezonabila, cantitati nelimitate de date pot fi stocate in siguranta si accesate de oriunde in lume. Cu instalatia de securitate adecvata, o persoana in vacanta pe un alt continent poate accesa sau stoca orice ar stoca in mod normal pe hard disk-ul computerului sau, de la orice calculator cu acces la internet. Tehnologia cloud a adus informatiile la nivel mondial la o noua etapa.

 

 

FacebookGoogle+Twitter