Bani pentru congelarea ovulelor de la Facebook si Apple

ovule-femeiCel mai de pret „bun” al unei femei sunt ovulele. Acele mici celule cu rol extrem de important in procesul de reproductie umana au ajuns sa valoreze mai mult decat o masina, tinand cont cat de grea e prelevarea si ce riscuri implica. De multe ori, traficul cu ovule umane se transforma intr-o afacere banoasa pe care doctorii si pacientele o accepta ca atare. De obicei, dai bani pentru a-ti fi prelevate ovulele si fecundate in vitro pentru ca mai apoi, alaturi de materialul seminal masculin, sa dea nastere unui embrion ce va fi plantat in uter pentru a se dezvolta.

Facebook si Apple, doi giganti din industria IT, s-au gandit ca femeile ar merita sa primeasca o anumita suma de bani pentru prelevarea ovulelor si congelarea lor pentru a fi folosite exact atunci cand ambii parteneri sunt pregatiti sa aiba un copil. Scopul campaniei un pic ciudate a celor doua companii e unul singur: sa ajute femeile care vor sa conceapa un copil mai tarziu si mai usor si sa atraga specialistii cei mai experimentati. Din 2015, toate femeile care lucreaza la Apple primesc 20.000 de dolari daca accepta sa li se preleveze ovule si sa fie pastrate „la rece”. De precizat ca, la fel ca si Facebook, care deconteaza pretul recoltarilor si congelarilor de ovule, Apple impune o singura clauza: ovulele sa nu aiba utilitate medicala, folosite in alte scopuri, gen trafic cu ovule sau inseminari in vitro „la negru”.

Desi e foarte scumpa, prelevarea ovulelor este tot mai dorita de femeile care nu vor sa aiba copii la o anumita varsta si considera ca pregatirea corpului si capacitatea de a purta o sarcina devin tot mai bune odata cu inaintarea in varsta. O categorie aparte de paciente care apeleaza la recoltarea de ovule sunt si cele care se lupta cu un cancer mamar, de exemplu, si care sunt puse in fata unui fenomen devastator: infertilitatea. Pe langa astfel de servicii, Apple deconteaza si parte din banii pe care trebuie sa-i dea un cuplu care vrea sa adopte un copil-unul dintre soti sau amandoi trebuie sa lucreze la Apple.

FacebookGoogle+Twitter